فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هشتادم شماره 4 (پیاپی 255، تیر 1401)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 4 (پیاپی 255، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه نظری، راحله رفایی، حامد قزوینی، المیرا بیرامی، سارا چاوشی نژاد، سیده معصومه سیدحسینی تمیجانی* صفحات 254-263

    عصب واگ طولانی ترین عصب مغزی و جزء اصلی سیستم پاراسمپاتیک است که سیستم عصبی مرکزی را به سیستم های قلبی- عروقی، گوارشی، ایمنی و اندوکرین مرتبط کرده و با کنترل این سیستم ها در هموستاز بدن نقش دارد. تحریک عصب واگ (VNS) مرتبط به هر تکنیکی است که عصب واگ را از طریق تحریک الکتریکی تحریک می کند. تکنیک تحریک عصب واگ، درمان تایید شده توسط FDA برای درمان صرع راجعه، افسردگی مقاوم به دارو و میگرن می باشد. اگرچه VNS از طریق شاخه گردنی و گوشی عصب واگ در بیماری های دیگری مانند وزوز گوش و بیماری آلزایمر هم بررسی شده است. امروزه دو روش برای تحریک عصب واگ وجود دارد. الف) تحریک تهاجمی عصب واگ که نیاز به جراحی داشته و طی آن یک دستگاه تولید کننده ایمپالس در جدار قدامی قفسه سینه کاشته و توسط یک سیم به کاف الکترود که به دور عصب گردنی واگ پیچیده شده، مرتبط می گردد. ب) تحریک غیرتهاجمی تحت جلدی عصب واگ که با عوارض جانبی کمی همراه است. نتایج مطالعه با استفاده از جستجوی پیشرفته در پایگاه های اطلاعاتی Scientific Information Database (SID) Google Scholar, PubMed, Scopus در بازه زمانی 1390 تا 1400 گردآوری گردید. از 671 مقاله به دست آمده، پس از ارزیابی، 53 مقاله وارد مطالعه شدند. جستجوی موضوعی نیز با استفاده از MeSH انجام شد. مطالعات نشان داده اند که VNS با تغییر فعالیت عصبی مراکز تنظیم خلق مرتبط است، اما مکانیسم دقیق اثر VNS بر نتایج بالینی هنوز ناشناخته است. هدف این مطالعه مرور اثرات VNS      در درمان اختلالات روانپزشکی و نورولوژیک و همچنین بحث در خصوص فرضیات مربوط به مکانیسم های درمانی آن است.

    کلیدواژگان: افسردگی، بیماری های سیستم عصبی، عصب واگ، تحریک عصب واگ
  • طناز احدی، نیما خواجه، بیژن فروغ، لبانه جانبازی، معصومه باقرزاده چم* صفحات 264-274
    زمینه و هدف

    مداخلات محافظه کارانه زیادی برای کاهش علایم کوکسیدینیا وجود دارد که هر کدام تا اندازه ای درد بیماران مبتلا را کاهش می دهد، اما مشخص نیست که کدام درمان می تواند موثرتر باشد. هدف از این مطالعه مروری بررسی انواع مداخلات محافظه کارانه و اثربخشی هر یک از آنها در کاهش علایم کوکسیدینیا می باشد.

    روش بررسی

    جستجو برای مطالعات تحقیقاتی منتشر شده تا اکتبر 2021 با استفاده از Scopus، Science Direct، Web of Knowledge و Cochrane بدون محدودیت داده انجام شد. کیفیت مقالات با استفاده از Physiotherapy evidence database scale (PEDro) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    در نهایت 12 مقاله وارد مطالعه مروری شدند. دو مقاله از شوک ویو برون اندامی، دو مقاله از بلوک گانگلیون ایمپار، سه مقاله از درمان های دستی و چهار مطالعه از تزریق استفاده کردند. چهار مطالعه باقی مانده از یونتوفورز با کتوپروفن، درمان بیوفیدبک، طب سوزنی و فیزیوتراپی همراه کینزیوتیپینگ استفاده کردند.

    نتیجه گیری

    درمان با شوک ویو برون اندامی و بلوک گانگلیون ایمپار به طور قابل توجهی درد دنبالچه را بهبود می بخشد و اثرات دایمی تری را در علایم بیماران نشان می دهد. درمان های دستی بیشتر در مواردی که دنبالچه پایدار است کاربرد دارد. به نظر می رسد که رسیدن به پاسخ مطلوب به بیش از شش جلسه نیاز دارد که برای بیماران خوشایند نیست. تزریق ها، به ویژه آنهایی که تحت هدایت فلوروسکوپی انجام می شوند، افزون بر ناخوشایند و دردناک بودن، نیاز به مهارت بالایی دارند. با این حال، این روش در یک جلسه انجام شده، بنابراین نیازی به مراجعه بعدی ندارد.

    کلیدواژگان: دنبالچه، درد، درمان های محافظه کارانه، شاک ویوتراپی برون بدنی، تزریقات، درمان های دستی اسکلتی عضلانی
  • سید رضا رئیس کرمی، مایا قشقایی منصور، یحیی عقیقی، مامک شریعت* صفحات 275-285
    زمینه و هدف

    آرتریت ایدیوپاتیک جوانان شایعترین بیماری روماتولوژی در اطفال، شامل یک گروه از اختلالات که همگی دارای تظاهر بالینی مشترک آرتریت هستند. هدف بررسی علایم بالینی و آزمایشگاهی کودکان مبتلا به آرتریت ایدیوپاتیک جوانان درمان شده با پالس وریدی متیل پردنیزولون بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک پژوهش توصیفی- مقطعی 20 ساله از سال 1372 الی 1392می باشد. اطلاعات 202 بیمار بستری با تشخیص JIA که پرونده ای شامل داده های دموگرافیک (جنس و سن)، داده های بالینی و آزمایشگاهی داشتند ثبت گردید و توسط SPSS software, version 17 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 65/3±98/6 سال بود. پس از درمان در تمام گروه های سنی و جنسی میانگین HB و HCT به طور معنادار افزایش و WBC و PLT به طور معنادار کاهش داشت. میانگین CRP و ESR کاهش معنادار داشت. میانگین آلکالن فسفاتاز در گروه پسران کاهش معنادار داشت. در AST و ALT تغییرات معنادارنبود. در سطح Ca و K، کاهش معناداربود. در میزان Na افزایش معنادار بود. سطح Ca در پسران و K در دختران کاهش معنادار و Na در پسران دارای افزایش معنادار بود. سدیم سرم در گروه سنی بالای 10 سال افزایش معنادار داشت، پتاسیم در گروه سنی پنج تا 10 سال و کلسیم در گروه سنی تا پنج سال و بالای 10 سال کاهش معنادار داشت. FBS تغییر معنادار نداشت. فشارخون افزایش معنادار داشت. در این مطالعه بیشترین درگیری مفصل در زانو 7/89% و کمترین درگیری در مفصل گردن با 4/7% بود که در نهایت به طور معناداری در پاسخ به درمان 7/76% بهبودی داشته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به در دسترس بودن، بهتر شدن عملکرد بیمار و کاهش علایم بالینی، این روش درمانی توصیه می شود. هرچند نیاز به مطالعات بیشتر و مشاوره سایر متخصصین از جمله مشاوره قلب وعروق ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: علایم بالینی وآزمایشگاهی، پالس تراپی، آرتریت ایدیوپاتیک جوانان
  • مینا میر نظامی، حمید حمیدی، سعید کریمی مطلوب* صفحات 286-292
    زمینه و هدف

    مطالعات به نقش پدیده استرس اکسیداتیو در ویتیلیگو اشاره کرده اند. کوآنزیم"کیوتن" یک آنتی اکسیدان لیپوفیلیک ویژه است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر درمانی کوآنزیم" کیوتن" در بیماران مبتلا به ویتیلیگو جنرالیزه است.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی، در مبتلایان به ویتیلیگو جنرالیزه مراجعه کننده به درمانگاه های پوست بیمارستان ولی عصر (عج) و کلینیک امام رضا (ع) در اردیبهشت تا مرداد سال 1395 انجام شد. بیماران هنگام مراجعه تحت درمان استاندارد و گروه مورد، علاوه بر درمان استاندارد تحت درمان با قرص های حاوی کوآنزیم"کیوتن" قرار گرفتند. بیماران در هنگام اولین مراجعه، یک و سه ماه پس از شروع درمان از جهت پاسخ درمانی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 50 بیمار، میانگین سنی 3/4±2/26 سال بود. قطر بزرگترین پچ دپیگمانته در هر دو گروه مداخله (000/0P=) و کنترل (001/0P=) در طول سه ماه درمان کاهش یافت. تفاوت فراوانی بیماران در درجه بندی رپیگمانتاسیون مذکور، در انتهای ماه سوم نسبت به انتهای ماه اول درمان، در هر دو گروه مداخله (01/0P=) و کنترل (02/0P=) معنادار بود. در انتهای ماه سوم نیز فراوانی بیماران در هر دو گروه مداخله با 21 بیمار (76%) و کنترل با 18 بیمار (72%) بیشتر در گریدهای 1 و 2 بود، در حالی که در انتهای ماه اول فراوانی بیماران در هر دو گروه مداخله با 23 بیمار (92%) و کنترل با 23 بیمار (92%) بیشتر در گریدهای صفر و یک بود.

    نتیجه گیری

    درمان کمکی با کوآنزیم"کیوتن"خوراکی تاثیری در بهبود پچ دپیگمانته در بیماری ویتیلیگو ندارد.

    کلیدواژگان: کوآنزیم کیوتن، استرس اکسیداتیو، ویتیلیگو
  • زهرا پاپی، ایرج عابدی*، فاطمه دالوند، علیرضا عموحیدری صفحات 293-299
    زمینه و هدف

    گلیوما (Glioma) متداول ترین تومور مغزی اولیه بوده و تشخیص به موقع تومور در برنامه ریزی درمان بیماران حایز اهمیت است. قطعه بندی دقیق تومور و نواحی داخلی آن در تصاویر تشدید مغناطیسی (Magnetic resonance imaging) توسط رادیولوژیست به عنوان گام اول در تشخیص می باشد که افزون بر زمان بر بودن ممکن است توسط پزشکان مختلف تشخیص های متفاوتی داده شود. هدف از انجام مطالعه حاضر ارایه روشی خودکار در قطعه بندی تومور و نواحی داخلی آن می باشد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه بنیادی-کاربردی است که از اردیبهشت 1399 تا شهریور 1400 و بر روی تصاویر مولتی مدالیتی MRI 285 بیمار مبتلا به تومور گلیوما از پایگاه داده BraTS 2018 انجام گرفت. در این مطالعه، معماری U-Net دو بعدی با روش مبتنی بر تکه (Patch-based)، شامل یک مسیر رمزگذاری جهت استخراج ویژگی ها و یک مسیر رمزگشایی متقارن طراحی گردید. آموزش این شبکه در سه مرحله مجزا با استفاده از داده های گلیوما درجه بالا (High grade glioma)، گلیوما درجه پایین (Low grade glioma) و ترکیب دو گروه به ترتیب با تعداد 210، 75 و 220 بیمار انجام شد.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی نتایج ضریب دایس در مجموعه داده های HGG، 85/0، 85/0، 77/0، مجموعه داده های LGG، 80/0، 66/0، 51/0 و ترکیب دو گروه، 88/0، 79/0، 77/0 به ترتیب برای نواحی کل تومور، هسته تومور و ناحیه افزایش یافته در داده های آموزش برآورد نمود.

    نتیجه گیری

    با استفاده از شبکه U-Net می توان در قطعه بندی دقیق تومور و نواحی مختلف آن کمک شایانی به پزشکان انجام داد، همچنین با تشخیص دقیق و درمان زودهنگام نرخ بقای این بیماران را افزایش داد و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، گلیوما، تصویربرداری تشدید مغناطیسی
  • جلال سعیدپور، مهدی رضایی، شمسی اختیار، سارا اخوان رضایت، سهیلا دمیری، فائزه فرتاج، مریم رادین منش* صفحات 300-312
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی هزینه های 90 خدمت نظام بازپرداخت بیمارستانی گلوبال در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی کاربردی بر مبنای اطلاعات بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران از ابتدای فروردین 1396 تا پایان اسفند 1397 انجام شده است. داده های صورتحساب و پرونده کلیه بیماران از سیستم های اطلاعات بیمارستان ها (HIS) استخراج گردید و با استفاده از آمارهای توصیفی در SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) و (Excel, 2016, Microsoft, USA) تحلیل شد.

    یافته ها

    طی دو سال 143.866 خدمت گلوبال در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده بود که حدود 2.300 میلیارد ریال هزینه داشته است. 80% کل خدمات و هزینه ها مربوط به 10 خدمت بوده اند. متوسط هزینه به ازای هر خدمت حدود 16 میلیون ریال بود اما به ازای خدمات مختلف تفاوت بسیاری داشته و از حدود 67 میلیون ریال تا 8/1 میلیون ریال نوسان داشته است. به طور متوسط برای هر خدمت سهم هر یک از زیرگروه های هزینه ای خدمات تشخیصی، هتلینگ و خدمات پرستاری، دارو و لوازم مصرفی، اتاق عمل و جراحی، ویزیت و مشاوره پزشک به ترتیب 1/3%، 6/11%، 4/21%، 9/49% و 9/13% بوده است.

    نتیجه گیری

    مدیران بیمارستان ها برای کاهش هزینه و زیان مالی ناشی از خدمات گلوبال باید بر خدمات با فراوانی بالا و خدمات با هزینه بالا متمرکز شوند. متناسب با الگوی هزینه ای ویژه هر خدمت نیز راهبردهای اتخاذ شده برای کنترل هزینه های آن خدمت باید متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: هزینه مراقبت سلامت، هزینه مراقبت پزشکی، نظام پرداخت آینده نگر، تعیین و بررسی نرخ پرداخت، مکانیسم های بازپرداخت
  • محمد نصر اصفهانی، عارف جاوری*، فرهاد حیدری، مجید جاوری صفحات 313-322
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان می دهند که عوامل متعددی بر نتیجه احیاء قلبی- ریوی موثر هستند، در این مطالعه برآنیم تا فراوانی عوامل مختلف و اثربخشی آنها را بر نتیجه احیاء قلبی- ریوی مشخص نماییم.

    روش بررسی

    مطالعه به شیوه مقطعی و غیراحتمالی ساده از مراجعین (848 بیمار مورد احیاء) به اورژانس بیمارستان الزهرا اصفهان بین فروردین 1394 تا فروردین 1398 که در اورژانس بیمارستان دچار ایست قلبی-ریوی شده اند، انجام شد. برای تحلیل با استفاده از شاخص های آماری و روش جداول متقاطع داده ها با Chi-squre test و Student’s t-test به تحلیل داده ها پرداخته شده است و میزان اثرات متغیرها بر نتیجه احیاء براساس ماهیت متغیرها با استفاده از روش های Logistic regression مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه از 848 بیمار مورد احیاء قرار گرفته، 583 نفر (8/68%) مرد و 265 نفر (2/31%) زن بودند. میانگین سنی تمام بیماران مورد مطالعه 17/21±74/62 سال می باشد. در احیاء های موفق میانگین سنی بیماران 17/21±74/62 سال، حداکثر سن 116 سال و حداقل سن شش سال و در احیاءهای ناموفق میانگین سنی بیماران 79/21±33/62 سال، حداکثر سن 108سال و حداقل سن یک ماه بوده است. در این مطالعه مشاهده شد که با افزایش سن بیماران میزان عدم موفقیت احیاء افزایش می یابد. وجود بیماری زمینه ای باعث افزایش عدم موفقیت در نتیجه احیاء خواهد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که عوامل متعددی در موفقیت احیاء موثر می باشد که درجه اثرگذاری آنها بسته به موقعیت و شرایط بیماران متفاوت می باشد و باید باهم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ایست قلبی- ریوی، احیاءقلبی- ریوی، بیماری زمینه ای
  • نازنین رزازیان، منصور رضایی، پونا احمدی، نگین فخری * صفحات 323-330
    زمینه و هدف

    مالتیپل اسکلروزیس Multiple Sclerosis (MS) بیماری التهابی سیستم عصبی مرکزی است. این مطالعه اثربخشی و عوارض ریتوکسیماب را بررسی می کند.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی نیمه تجربی از شهریور 1397 تا شهریور 1398 در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه انجام شد. 44 بیمار به روش در دسترس انتخاب و با داروی ریتوکسیماب به مدت یک سال تحت درمان بودند. نمره ناتوانی (EDSS) و ضایعات فعال براساس MRI برای بیماران بررسی شده و در طول یک سال از نظر عود و عوارض دارویی پیگیری گردیدند. مطالعه با حمایت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و با دریافت رضایت آگاهانه از همه شرکت کنندگان انجام شد.

    یافته ها

    29 نفر (9/65%) زن و 15 نفر (1/34%) مرد بررسی شدند. 22 نفر از بیماران RRMS و 22 نفر PRMS داشتند. در بیمارانی که ام اس نوع RR داشتند، نمره ناتوانی در پایان مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه به طور معناداری کاهش یافته بود (010/0P=) اما در بیماران نوع PRMS این نمره افزایش غیرمعنادار یافته بود (148/0P=). هم در بیماران RR و هم در بیماران PRMS، تعداد ضایعات موجود در MRI در پایان مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه کاهش غیرمعنادار داشت (05/0P>). عوارض زودرس بیشتر در بیماران RRMS رخ داد (6/13% در مقابل 5/4%) و عوارض تاخیری بیشتر در بیماران PRMS مشاهده شد (5/54% در مقابل 3/36%).

    نتیجه گیری

    ریتوکسیماب در درمان MS عود کننده، بهبود یابنده نسبت به MS پیشرونده، عود کننده باعث کاهش بیشتری در میزان ناتوانی شد و استفاده از آن با عوارض اندک همراه بود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، مالتیپل اسکلروزیس، ریتوکسیماب، عوارض جانبی
  • مرضیه خادمی*، مریم مسائلی، مهدی آزرم نیا، مسعود شهابیان، مازیار کرم نژاد، محمدرضا عظیمی اول، آزاده اصغری بیربنه صفحات 331-336
    زمینه و هدف

    تروما یکی از شایعترین علل مرگ ومیر درتمام سنین می باشد. باتوجه به شیوع تروما در جامعه و عوارض و هزینه های آن، استفاده از ابزارهای کمکی جهت تشخیص و اقدامات به موقع مورد اهمیت می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد که از فروردین تا اسفند 1397 در اورژانس بیمارستان بعثت نهاجا اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده دارای لسراسیون های (Lacerations) عمقی اندام های فوقانی می باشند که آسیب عناصرسطحی/عمقی (تاندون ها، اعصاب) در آنها وجود داشته است. برای تمامی بیماران که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، سونوگرافی در بالین با پروب سطحی فرکانس 11 مگاهرتز توسط محقق و با نظارت رادیولوژیست انجام شد و با نتایج حاصل از اکسپلور موضعی تحت نظارت جراح مقایسه شد و پس ازاتمام حجم نمونه و جمع آوری داده ها، با SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) آنالیزآماری انجام شد.

    یافته ها

    دراین پژوهش از 144 نفر با ترومای نافذ اندام فوقانی 56 نفر در ارزیابی مشکوک به آسیب عصبی و 50 نفر مشکوک به آسیب تاندونی بودند. پس از ارزیابی با پروب سونوگرافی از 23 مورد آسیب مشکوک عصبی در اکسپلور، 21 مورد تایید و از 28 نفر مشکوک به آسیب تاندونی در اکسپلور 27 مورد تایید شد. دقت سونوگرافی در ارزیابی آسیب عصبی 64/%96 و در آسیب تاندونی %92 برآورد گردید و همچنین حساسیت سونوگرافی در تشخیص آسیب عصبی 30/91% و در تشخیص آسیب های تاندونی 42/96% محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    سونوگرافی ضمن تشخیص سریعتر و میدان دید وسیعتر، آسیب های احتمالی ثانویه را نیزکم کرده، دقت تشخیص را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: دقت، لسراسیون، آسیب های نافذ، سونوگرافی
  • ملیحه حسن زاده، مرجانه فرازستانیان، افروز آزاد، پرنیان ملکوتی، مریم اسماعیل پور* صفحات 337-343
    زمینه و هدف

    آنژیومیگزوما تهاجمی یک تومور مزانشیمال نادر است که به صورت تیپیک در لگن و ناحیه پری آنال اتفاق می افتد. اغلب بیماران با شکایت توده بدون درد با رشد آهسته در ناحیه پرینه مراجعه می کنند. توده اغلب ارگان های مجاور مثل مجرای ادراری و مقعد را درگیر نمی کند از این رو باعث علایم انسدادی نمی شود. میزان بروز در خانم ها شش برابر آقایان است. علیرغم تهاجم وسیع موضعی متاستاز دور دست نادر است. تشخیص پیش از جراحی و بررسی پاتولوژی دشوار است. MRI شایعترین ابزار تشخیصی است. از سی تی اسکن و سونوگرافی هم استفاده می شود. بیماران نیاز به فالواپ طولانی مدت دارند. درمان عود جراحی است ولی اقدامات غیرجراحی هم با میزان موفقیت متغیر همراه بوده اند.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 54 ساله با توده پرینه در بهمن 1399 مراجعه کرد. بیمار بیان می کرد توده مذکور از 10 سال پیش وجود داشته است که طی دو سال اخیر افزایش سایز پیدا کرده است. بیمار تحت جراحی قرار گرفت. گزارش آسیب شناسی آنژیومیگزوم تهاجمی بود. پس از جراحی تحت درمان با آگونیست GNRH قرار گرفت. در حال حاضر تحت فالواپ است و تاکنون (اسفند 1400) عود نداشته است.

    نتیجه گیری

    آنژیومیگزومای تهاجمی تومور مزانشیمی نادری است. شایعترین ویژگی این تومورها دارا بودن گیرنده استروژن و پروژسترون است. بهترین درمان برای آنژیومیگزومای مهاجم هنوز ناشناخته باقی مانده است. برداشت موضعی وسیع ضایعه به عنوان اقدام درمانی مهم گزارش شده است. در عود، جراحی مجدد و هورمون تراپی می تواند مفید باشد. مهم است که متخصص زنان در برخورد با توده های ولو این مورد را در تشخیص افتراقی قرار دهد.

    کلیدواژگان: آنژیومیگزوما، گیرنده استروژن، عود نئوپلاسم موضعی، گیرنده پروژسترون، ولو
|
  • Somayeh Nazari, Raheleh Rafaiee, Hamed Ghazvini, Elmira Beirami, Sara Chavoshinezhad, Seyedeh Masoumeh Seyedhosseini Tamijani* Pages 254-263

    The vagus nerve (VN), the longest cranial nerve and an essential part of the parasympathetic system, connects the central nervous system to respiratory, cardiovascular, immune, gastrointestinal, and endocrine systems and is involved in the maintenance of homeostasis by controlling these systems. Vagus nerve stimulation (VNS) is related to any method that would stimulate the vagal nerve via electrical stimulation. VNS is a Food and Drug Administration (FDA)-approved treatment for medication-resistant depression, drug-resistant epilepsy, and migraine. However, VNS has also been studied for various other conditions, such as Alzheimer's disease and tinnitus, by targeting the VN in the neck and ear. Currently, there are two methods for VNS: a) invasive-VNS (iVNS), which requires surgical implantation of a pulse generator under the anterior chest wall, that is linked through a wire to an electrode cuff that wraps around a cervical vagus nerve, b) non-invasive transcutaneous VNS which is separated into cervical transcutaneous vagal nerve stimulation (ctVNS) and auricular transcutaneous vagal nerve stimulation (atVNS). The non-invasive transcutaneous VNS techniques are well tolerated and have no significant side effects, making them effective in clinical research for brain diseases. Because with these newer methods, the electrical stimulation is carried out through the skin. The results of this study were collected using the advanced search in Scientific Information Database (SID), Google Scholar, PubMed, and Scopus between 2011 to 2021. Out of 671 articles surveyed, we used 53 articles in the study after the evaluation. Medical Subject Headings (MeSH) and Keyword Searching was carried out through the MeSH database. VNS has been shown to alter neural activity in multiple areas of the brain related to the regulation of the affective states. However, the precise mechanism of VNS action on the clinical consequences is still unknown. This study aimed to review the therapeutic effect of both methods of VNS in neuropsychiatric and neurological disorders such as depression, migraine, seizure, tinnitus and Alzheimer's disease and discuss several hypotheses on the mechanism of VNS, as a new approach, in the treatment of such disorders. It considers that a brain-mapping approach is needed to discover the therapeutic mechanisms of VNS in brain diseases.

    Keywords: depression, nervous system disease, vagus nerve, vagus nerve stimulation
  • Tannaz Ahadi, Nima Khaje, Bijan Forogh, Labaneh Janbazi, Masumeh Bagherzadehcham* Pages 264-274
    Background

    There are many conservative interventions to reduce the symptoms of coccydynia, but it is not clear which treatment can be more effective. The aim of this review study was to evaluate the types of conservative interventions and the effectiveness of each of them in reducing coccydynia symptoms.

    Methods

    This systematic review was carried out based on PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) instruction. A search for research studies published up to October 2021 was conducted in Neuromusculoskeletal Research Center, Firoozgar General Hospital, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, using Scopus, Science Direct, Web of Knowledge and Cochrane without data constraints. The search was carried out in October 2021 and continued for seven months. The quality of the articles was evaluated using the Physiotherapy Evidence Database scale (PEDro). All prospective randomized clinical trial studies in which participants suffered from coccydynia  and were treated with nonsurgical treatments  were included.

    Results

    945 articles were found in the primary search of the databases. After eliminating 493 repetitive papers, 452 studies remained which were screened by the two researchers of this study in terms of the title and abstract. 40 studies were selected for full-text evaluation. Finally, 12 articles were included in the review study. Two papers used extracorporeal shockwave, two papers used impar ganglion block, three papers manual therapy, and four studies injection. The remaining four studies used iontophoresis with ketoprofen, biofeedback therapy, acupuncture, and physiotherapy with Kinesio taping.

    Conclusion

    Treatment with extracorporeal shock wave and impar ganglion block significantly improve tailbone pain and show more permanent effects on patients' symptoms. Manual therapies are mostly used in cases where the tailbone is stable. It seems that achieving the desired response requires more than six sessions, which is not pleasant for patients. Injections, especially those performed under fluoroscopic guidance, require high skill in addition to being unpleasant and painful. However, this procedure is done in one session, so there is no need for the next visit.

    Keywords: coccyx, pain, conservative treatments, extracorporeal shockwave therapy, injections, musculoskeletal manipulations
  • Seyed Reza Raeeskarami, Maya Ghashghaei Mansour, Yahya Aghighi, Mamak Shariat* Pages 275-285
    Background

    Juvenile idiopathic arthritis is the most common rheumatic disease in children, which includes a group of disorders that all have a common clinical manifestation of arthritis. The aim of this study was evaluation of the clinical and laboratory symptoms of children with idiopathic arthritis who treated with intravenous methylprednisolone pulse.

    Methods

    This study is a descriptive cross-sectional study of 20 years in Imam Khomeini Hospital from 1993 to 2013. Information of 202 hospitalized patients diagnosed with JIA who had files, containing demographic, clinical and laboratory data were recorded. The software 17spss was used for data statistically analyzed.

    Results

    The mean age of patients was 6.98±3.65 years. After treatment in all age and sex groups, the mean of Hb and HCT increased significantly and WBC and PLT decreased significantly. Mean CRP and ESR decreased significantly. Mean alkaline phosphatase was significantly reduced in boys. There were no significant changes in AST and ALT. At Ca and K levels, the decrease was significant. There was significant increase in Na. Ca level in boys and K level in girls decreased and Na level in boys  increased significantly. Serum sodium also increased significantly in the group over ten years, potassium in the group of five to ten years and calcium in the group up to 5 years and over ten years decreased significantly. FBS did not change significantly. Blood pressure increased significantly. In this study, the highest joint involvement related to knee joint that was 89.7% and the lowest joint involvement related to neck joint that was 7.4%, which ultimately improved significantly By 76.7% in response to treatment.

    Conclusion

    Due to its availability, improving patient function and reducing clinical symptoms, this treatment is recommended. However, the need for further studies and consultation of other specialists, including cardiovascular counseling, seems necessary.

    Keywords: clinical signs, pulse therapy, juvenile idiopathic arthritis
  • Mina Mir Nezami, Hamid Hamidi, Saeed Karimi Motaleb* Pages 286-292
    Background

    Vitiligo is a skin autoimmune disease that affects 0.1% to more than 8% of people in the world. About 50% of patients develop the disease before the age of 20. In this disease, melanocytes are destroyed in the skin, mucous membranes and retina. As a result, white spots appear on different parts of the body. Studies have suggested the role of oxidative stress in vitiligo. Coenzyme Q10 is a specific lipophilic antioxidant. The aim of this study was to evaluate the therapeutic effect of coenzyme Q10 in patients with generalized vitiligo.

    Methods

    This study was a randomized, double-blind, clinical trial of patients with generalized vitiligo who had been referred to the dermatology clinics of Vali-e-Asr Hospital and Imam Reza Clinic in May-August 2016. The sampling method was random. Patients were treated with standard treatment, and the case groups in addition to standard treatment with tablets containing coenzyme Q10. Patients were evaluated for response at the first visit, 1 and 3 months after the start of treatment.

    Results

    The mean age of 50 patients was 26.2±4.3 years. The diameter of the largest depigmented patch decreased in both intervention (P=0.000) and control (P=0.001) groups during 3 months of treatment. The difference in the frequency of patients in the grade of repigmentation was significant at the end of the third month compared to the end of the first month of treatment in both intervention (P=0.01) and control (P=0.02) groups. At the end of the third month, the frequency of patients in both intervention group with 21 patients (76%) and the control group with 18 patients (72%) were more in grades 1 and 2, while at the end of the first month, the frequency of patients in both intervention groups with 23 patients (92%) and control with 23 patients (92%) was more in grades 0 and 1.

    Conclusion

    Adjuvant therapy with oral coenzyme Q10 has no effect on improving depigment patch in vitiligo.

    Keywords: coenzyme Q10, oxidative stress, vitiligo
  • Zahra Papi, Iraj Abedi*, Fatemeh Dalvand, Alireza Amouheidari Pages 293-299
    Background

    Glioma is the most common primary brain tumor, and early detection of tumors is important in the treatment planning for the patient. The precise segmentation of the tumor and intratumoral areas on the MRI by a radiologist is the first step in the diagnosis, which, in addition to the consuming time, can also receive different diagnoses from different physicians. The aim of this study was to provide an automated method for segmenting the tumor and intratumoral areas.

    Methods

    This is a fundamental-applied study that was conducted from May 2020 to September 2021 using multimodal MRI images of 285 patients with glioma tumors from the BraTS 2018 Database. This database was collected from 19 different MRI imaging centers, including multimodal MRI images of 210 HGG patients, and 75 LGG patients. In this study, a 2D U-Net architecture was designed with a patch-based method for training, which comprises an encoding path for feature extraction and a symmetrical decoding path. The training of this network was performed in three separate stages, using data from high-grade gliomas (HGG), and low-grade gliomas (LGG), and combining two groups of 210, 75, and 220 patients, respectively.

    Results

    The proposed model estimated the Dice Similarity Coefficient (DSC) results in HGG datasets 0.85, 0.85, 0.77, LGG datasets 0.80, 0.66, 0.51, and the combination of the two groups 0.88, 0.79, 0.77 for regions the whole tumor, tumor core, and enhancing region in the training dataset, respectively. The results related to Hussdorf Distance (HD) for HGG datasets were 8.24, 9.92, 4.43, LGG datasets 11.5, 11.31, 2.23, and the combination of the two groups 7.20, 8.82, 4.43 for regions the whole tumor, tumor core, and enhancing region in the training dataset, respectively.

    Conclusion

    Using the U-Net network can help physicians in the accurate segmentation of the tumor and its various areas, as well as increase the survival rate of these patients and improve their quality of life through accurate diagnosis and early treatment.

    Keywords: deep learning, glioma, magnetic resonance imaging
  • Jalal Saeedpour, Mehdi Rezaei, Shamsi Ekhteyar, Sara Akhavan Rezayat, Soheila Damiri, Faezeh Fartaj, Maryam Radin Manesh* Pages 300-312
    Background

    In Iran, a combination of three methods of budget payment, fee for service and case-based payment (known as the global payment system) is used to reimburse the cost of hospital services. The aim of this study was to investigate the costs of 90 services of the Global Hospital Reimbursement System at Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive cross-sectional applied study was performed from March  2017 to March 2019 in the hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The billing and record data of all patients whose services were reimbursed on a global payment system basis were extracted from hospital information systems. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency mean. std deviation, maximum & minimum) in SPSS 21 and Excel 2016.

    Results

    During two years in TUMS, the costs of services provided to 143,866 patients have been reimbursed based on the global payment system., which had a cost of 2300 billion rials. 80% of the total services and costs were related to 10 services. 78.46% of the cases were related to two specialized groups of ophthalmology and obstetrics and gynecology. 83.17% of the total costs of services reimbursed globally at the TUMS were related to these two specialized groups. The average cost per service was about 16 million Rials, but varied greatly for different services, ranging from about 1.8 million Rials to 67 million Rials. On average, for a global service, the share of each of the cost subgroups of diagnostic services, hoteling and nursing services, medicine and consumables, operating room and surgery, physician's visit and consultation, respectively 3.1%, 11.6%, 21.4%, 49.9% and 13.9%.

    Conclusion

    Managers need to focus on high-frequency and high-cost services to reduce the cost and financial losses for services that are under the global payment system. Depending on the specific cost pattern of each service, the strategies adopted to control the costs of that service should also be different.

    Keywords: healthcare costs, medical care cost, prospective payment system, rate setting, review, reimbursement mechanisms
  • Mohammad Nasr Esfahani, Aref Javari*, Farhad Heydari, Majid Javari Pages 313-322
    Background

    Previous studies have shown that several factors affect the outcome of cardiopulmonary resuscitation. In this study, we have evaluated the factors associated with the outcome of resuscitation in in-hospital cardiopulmonary arrest patients (IHCA) 002E.

    Methods

    This cross-sectional non-probability study was performed on patients with in-hospital cardiopulmonary arrest between 2015 and 2020 in the emergency department (ED) of Al-Zahra Hospital, Isfahan, Iran. Data were then collected from medical records to describe patient characteristics, arrest profile, and survival details. Factors associated with the dependent variable were examined Logistic regression.

    Results

    Among 848 in-hospital cardiopulmonary arrests, 18 patients (2.1%) survived and were discharged from the hospital. The mean age of patients was 62.74±21.17 years, 583 (68.8%) were male, and 265 (31.2%) were female. The mean age of patients with successful resuscitation and those with unsuccessful resuscitation was 62.33±21.79 (6 to 116 years) and 61.58±21.20 (1 month to 108 years) years, respectively. The rate of unsuccessful resuscitation increased with increasing age (P=0.04). Also, the rate of unsuccessful resuscitation increased if there was an underlying disease (P=0.01). In frequency analysis of resuscitation services, emergency medicine with 633 (57.3%) resuscitation is in the first place in the number of resuscitations, of which 22.9% of them have been successful (ROSC). In the anesthesia service, of 2 resuscitations performed, both were successful. In the general surgery service, 36.5% of 63 resuscitations were successful, and the success rate for the neurosurgery service was 32.4% of 102 resuscitations. Analyzing the duration of successful and unsuccessful resuscitation has great importance. In successful resuscitation, the average time was 18.98 minutes and in unsuccessful resuscitation was 39.20 minutes. Also, the maximum and minimum time for successful resuscitations was 63 and 1 minutes. The maximum and minimum time for unsuccessful resuscitations was recorded as 60 and 10 minutes.

    Conclusion

    The results showed that several factors were influential in cardiopulmonary resuscitation. Increasing age and underlying disease reduced the success of cardiopulmonary resuscitation.

    Keywords: cardiopulmonary arrest, cardiopulmonary resuscitation, underlying disease
  • Nazanin Razazian*, Mansour Rezaei, Poona Ahmadi, Negin Fakhri Pages 323-330
    Background

    Multiple sclerosis (MS) is an inflammatory disease affecting the central nervous system. Rituximab (Zytux) is a type of monoclonal antibody against B cells with CD20 antigen that reduces B cells. The present study examined the one-year effectiveness and side effects of Rituximab.

    Methods

    This quasi-experimental clinical trial was conducted from September 2018 to September 2019 in Imam Reza Hospital in Kermanshah. 44 eligible patients were selected by the available sampling method and entered the study after evaluation in terms of inclusion and exclusion criteria. Patients were treated with rituximab for one year. At the beginning of the study and at the end of the year, the disability score based on the Expanded Disability Status Scale (EDSS) and active lesions based on MRI for patients were evaluated. Also, the patients were followed up in terms of relapse and medication side effects throughout the year. This study was performed with the support of Kermanshah University of Medical Sciences. Informed consent was obtained from all participants. The data were analyzed by SPSS-25 software.

    Results

    44 patients with MS including 29 (65.9%) female and 15 (34.1%) male were studied. 22 patients had RRMS and 22 patients had progressive-relapsing MS (PRMS). In patients with RRMS, the EDSS score at the end of the study was significantly reduced compared to the beginning of the study (P=0.010) but in PRMS patients EDSS was increased but this increase was not significant (P=0.148). In both RRMS and PRMS patients, the number of MRI lesions at the end of the study was lower than the beginning of the study and this decrease was not significant (P>0.05). More Immediate side effects occurred in RRMS patients (13.6% vs. 4.5%) and more delayed side effects were observed in PRMS patients (54.5% vs. 36.3%).

    Conclusion

    rituximab caused a greater reduction in EDSS in the treatment of RRMS than PRMS and its use had few side effects.

    Keywords: effectiveness, multiple sclerosis, rituximab, side effect
  • Marzieh Khademi*, Maryam Masaeli, Mehdi Azarmnia, Masoud Shahabian, Maziar Karamnejad, Mohammad Reza Azimi Aval, Azadeh Asghari Birbaneh Pages 331-336
    Background

    Trauma is one of the most common causes of death in all ages. Considering the prevalence of trauma in the general population, and its costs and complications, it is important to use aiding tools to accelerate the diagnosis in order to act in time. The aim of this study was to evaluate the efficacy of ultrasound in diagnosing nerve and tendon injuries in the upper extremities.

    Methods

    This study is a cross-sectional study, which was carried out at the emergency department of the Besat Hospital, Tehran from march 2018 to march 2019. The statistical population was all patients who had been referred with deep lacerations in upper extremities and had injuries in the superficial or deep compartments (nerves/ tendons). For all the patients who met the inclusion criteria, bedside sonography with 11 Mhz Linear probe was performed by the researcher and under the supervision of the radiologist. The results were compared with the results from local exploration of the wounds. Local exploration of the wounds was also done under the surgeon's supervision. After completing the sample size and data collection, SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) was used for statistical analysis

    Results

    In this study, from 144 patients with penetrating trauma in the upper extremities, 56 patients were suspected with nerve injuries and 50 patients were suspected with tendon injuries. After evaluation with an ultrasound probe, 21 out of 23 cases suspected of nerve injuries were confirmed by local exploration. Local exploration confirmed that 27 out of 28 cases were suspected of tendon injuries. The accuracy of ultrasound in the assessment of nerve damage was estimated at 99.64% and in tendon damage at 92%, and the sensitivity of ultrasound in the diagnosis of nerve damage was 91.30% and in the diagnosis of tendon damage was 96.42%.

    Conclusion

    By the results of this research it can be concluded, that ultrasound leads to a faster diagnosis. It provides a wider field of view, can reduce possible secondary injuries and increases the accuracy of the diagnosis.

    Keywords: accuracy, laceration, penetrating injuries, ultrasound
  • Malihe Hasanzadeh, Marjaneh Farazestanian, Afrooz Azad, Parnian Malakuti, Maryam Esmaeilpour* Pages 337-343
    Background

    Aggressive angiomyxoma is a rare mesenchymal tumor with extensive local invasion. It often presents with a lump in the perineal area and pelvic. Since it often does not involve adjacent organs such as the urethra and anus, does not cause obstructive symptoms. Its incidence is 6 times higher in women than men. This tumor grows slowly and has a slight tendency to metastasize. However, the rate of local recurrence is high. MRI is the most widely used diagnostic method. Ultrasound and CT scan are also used for diagnosis. Due to the rarity of this tumor, it is difficult to diagnose before surgery and pathology assessment. Due to the penetrating nature of the tumor and the lack of a clear capsule, incomplete surgical resection is common. Local recurrence is common even after complete mass resection. Therefore, patients need a long follow-up. The main treatment is surgery but non-surgical interventions such as hormonal therapy, radiotherapy, arterial embolization, etc. have been associated with variable success rates.

    Case Presentation

    A 54-year-old female patient presented with a vulvar mass in February 2021. The patient mentioned that the mass had existed for ten years and had increased in size in the last two years. After discussion on the tumor board, she underwent surgery. The pathology of the mass was reported to be aggressive angiomyxoma. The patient was treated with a GNRH agonist after surgery. The patient is currently under follow-up and has not had a recurrence so far (March 2020).

    Conclusion

    Aggressive angiomyxoma is a rare mesenchymal tumor. It has extensive local invasion and a high recurrence rate, but distant metastasis is rare. Estrogen receptors or Progesterone receptors are commonly positive in aggressive angiomyxoma. The best treatment for aggressive angiomyxoma remains unknown. Extensive local resection of the tumor has been reported as an important therapeutic measure. In cases of mass recurrence, reoperation and hormone therapy have been effective. It is important for gynecologists to consider this tumor as a differential diagnosis when dealing with vulvar masses.

    Keywords: angiomyxoma, estrogen receptor, local neoplasm recurrence, progesterone receptor, vulva